Sunday, 20 January 2013

SATA itu Makanan (^^)

Assalamualaikum

Yippi wah lama tak berblog, huh. Okey tiba-tiba hari nie nak kongsi cerita lah sebab semalam baru tejadi. But cerita tentang makan, haiiiyoo !! asyik-asyik makanan je kan, but kali ni lain sebab first time aku makan makanan yang bernama SATA, korang penah makan? 
Okey tak penah sini aku nak tunjuk macam mana rupa SATA , maybe dalam otak korang tengah 
berlegar-legat bayang kan SATAY. Aha !! sini

(O_o) bulatkan mata tengok betul-betul

Okey nie lah spesis makanan yang di panggil SATA. Dalam dia macam rasa isi ikan, terasa serai, ada cili api, dan rasa die tak tau lah lebih kurang otak-otak ikan tue tapi yang nie isi dalam berwarna putih. First time aku makan but tekak kurang terima tak tau lah sama ada cara dia masak tak sedap atau aku tak reti makan kan.. So mybe nanti boleh ajak kawan yang expert makan SATA nie bawakkan aku ke tempat yang sedap dan aku nak rasa macam mana rasa dia sebenanye. Sebab semalam aku jadi baik lah kot. But aku memang baik pun errrr (perasan di situ) hehe. 

Mood baik semalam memang makan besa aku belanja satu family (tiga orang my mum,abah dan aku la)
Opss !! abang sori kau praktikal tak ada di rumah so aku belanja yang ada je..hehehe.. so makan besar la..Antara makanan besar tue ada ayam golek seekor, otak-otak, SATA (yang spesial) , Tau Fu Fa, Cenungeg, Pedal ayam (err semua ayam) 

Actually saja-saja nak test rasa macam mana rasa SATA nie. Sedap or tak. Dengan ketaksuban yang ada untuk merasa aku pegi borong  5 cucuk setiap cucuk ada 3 ketul so total lah 5 cucuk ada berapakan, mak ai macam nak makan 2-3 hari aje, huh. Aku borong semua nie di pasar malam.


Balik je rumah semua dah redy nak isi kekosongan di perut nie. hehew. Kau tau benda pertama yang aku sambar terus ngap ! SATA la sebab dah taksub sangat nak tau rasa dia. Okey makan dengan keadaan yang feel sangat. Sambil kunyah menikmati setiap cebisan yang aku gigit tuh. Kau tau apa? Aku nak terkeluar balik apa yang aku kunyah..huh.. tapi dalam hati paksa jugak telan sambil buat muka puas depan mak dan abah, heeee.. mengaku urmph sedapnye !! Dalam hati meronta-ronta sapa nak habiskan SATA nie bapak lah tak sedap banyak pula tue. Adios, kau tau apa aku rasa? Eyyek, fuh.. macam tue lah aku rasa..

SATA yang aku beli nie dia rasa lain macam lah ermm sedap lah juga (hakikat tak) bila dah masuk tekak ada bau-bau macam bahan-bahan dia tue basi, bau serai dan apa entah lah, munkin peniaga tue tak pandai masak kot atau memang rasa dia macam ni ? entah almaklom aku tak penah makan seumur hidup, so ini pertama kali okey !!

 Muka membajet sedey ! huh abaikan

Seriously aku rasa frust dan sedih gila !! aku punya lah bayangkan makanan SATA nie sedap dan terbayang aku akan di awang-awangan bila dapat mengunyah kesedapan si SATA tue.. Tapiii......... huh
But aku akan cuba cari kawan-kawan aku yang asal kelantan mybe diorang lebih expert bab-bab SATA yang sedap ni. Kalau tak silap SATA asal negeri KELANTAN. So dari situ aku dapat lah rasa pula SATA yang betul-betul maveles kan.huh..

Dan, kau tau mana pegi SATA yang banyak-banyak aku beli tue? ahaha. Ini aku pelik !! hehehe.. aku, abah dan mak terpaksa habiskan walau menangis teresak-esak (tak samapai macam tue pun) sebab membazirkan amalan syaitan. Kalau orang di palestin sanggup makan apa sahaja untuk isi perut takkan kita makanan tak sedap yang ada depan mata nie nak buang makanan tue pulakkan. So makan je lah buat bodoh. hehehehe 

So korang agak-agak baru nak mencuba makanan baru tue jangan lah beli ikut nafsu jer. Beli lah dalam kuantiti yang sikit. So kalau sedap boleh beli lagi. Kalau tak sedap korang tak ada lah memaksa tekak untuk habis dalam kuantiti yang banyakkan..hehe... 




Tue je aku nak kongsi..Humph.. Terima kassih sudi menjelajah ENTRY aku kali ni. Nanti jagan lupa jelajah entry seterusnya ya!! Bye.bye.



No comments:

Post a Comment

Copyright@Semua Yang Tercatat Di Atas Dan Blog Ini Milik Alieya Norhaliyati