Friday, 21 December 2012

~Sedap Jadi Bahaya M.A.G.G.I~

Assalamualaikum

Hii.. apa khabar? Dah Makan? hehehe.. Oke Entry kali nie pasal makanan.. Kot lah korang tengah memikirkan nak makan apa kan.. hehehehehe..meh nak kasi ilham sikit.. Hari ini tak tau la Lia makan apa sampai bertalu-talu story yang nak kongsi dengan korang. Tapi dalam banyak-banyak ilham nie Lia pilih tentang makanan yang ini...



Korang mesti kenal kan? so tak payah intro apa ini..hehehehe.. Terliurrr !!!.. sabaw je lah huh...tengok gambar nie buat Lia terliur jer.. huwaaa.. nyum..nyum..

Maggi..humph maggi mudah didapati tak kira dimana-mana, mudah di sediakan setakat masuk dalam tappuware dan letak air panas tutup waiting 5minit and get ready to eat.. semudah-mudahnya dan boleh dinikmati bila-bila masa, dan yang paling penting jimat kos.. aha...Ini sinonim lah faktornye kenapa si student suka sangat hadap makanan nie dan tak kisah if hari-hari pun kan.. Selalunya maggi nie jadi pilihan si student di sebabkan kocet dah makin menipis, dan ketika tak ada pilihan sewaktu kelaparan di tengah malam, ye lah kan dok asyik sebok mentelaah pelajaran samapai stay up itu yang buat lapa.. So maggi nie la selalu jadi penyelamat alas perut diorang.. Betul tak??  =D

Macam mana pun sukanya kita dengan maggi nie.. tetapi still ramai yang tak tau atau buat-buat tak tau dan tak hiraukan apa nak jadi ! Jadi lah ! Asalkan perut tak lapar dan duit tak lari bajet. Awak nak tau tak sikap awak yang sambil lewa nie akan bagi kesan di masa akan datang tak kira lah di hari tua or whatever..huhuhu..meh nak cerita..

Korang tau tak yang kajian telah mengesahkan yang pengemar maggi boleh  menyebabkan faktor-faktor penyakit kronik seperti seranggan jantung, strok, kerosakkan buah pinggang dan kanser.

Okey !!  Fakta ye :

Presiden Persatuan Pengguna Pualau Pinang (CAP), S M Mohamad Idris berkata, kajian CAP ke atas 10 sampel mi segera mendapati tiga daripadanya mengandungi natrium melebihi 1,000 miligram sedangkan saranan orang dewasa dan kanak-kanak berusia empat tahun 2,4000 miligram sehari.

''Pengambilan mi segera boleh menyebabkan pemgambilan gram yang berlebihan kerana natrium sering ditambah dalam makanan harian kita dan mi segera adalah makanan yang menjalani pelbagai peringkat pemprosesan tanpa sebarang khasiat makanan.


So korang nampak tak bahayanya Maggi nie. So jom sama-sama kurangkan pengambilan Maggi.. Yang student tue if sengkek sangat korang beli lah roti Gardinea, tue lagi kenyangkan baru bape sen sangat.. letak si kaya pergh sedap apa.. kalau nak jugak makan benda yang basah apa kata korang beli jer oat. =D

Kalau tak nak jugak kan.. Erm.. sebelum korang makan korang rendam maggi tue dulu dengan air panas dan tus kan dan rendam lagi lakukan sehingga 2-3 kali sehingga minyak pada maggi tue hilang.. Nie sebenarnye untuk hilangkan Wex yang menyeliputi maggi tue so tak de la korang telan Wax yang banyakkan.. Lepas tue better korang buat rencah sendiri.. Actually perencah yang sedia ada tue merbahaya juga untuk kesihatan ye.. :))  Nie tips yang bagus kalau korang ni memang jenis yang tak boleh hidup tanpa maggi so tak ada la teruk sangat dari korang makan ORIGINAL terus keburukkan dari maggi kan.. Lagi bagus kalau stop terus dan tak payah nak pening-pening and risau makan maggi nie.. banyak lagi pilihan makanan yang jimat kos dan berkhasiat ye..hehe . <3

Dan paling penting korang kena ingat yang maggi nie mengambil masa 2-3 hari untuk di hadam dalam badan kita.. haiiiya manyak terok wo.. !! so jangan makan EVERYDAY kalau dah gelabah sangat cukup lah sekadar sekali once a week okey.. (^_^) That's All about  ~Sedap jadi Bahaya M.A.G.G.I~ tata..

Mencegah Itu Lebih Baik Ya !

No comments:

Post a Comment

Copyright@Semua Yang Tercatat Di Atas Dan Blog Ini Milik Alieya Norhaliyati